Ajánlat kérés

Edit Template

Az új napelem pályázat: NAPENERGIA PLUSZ PROGRAM

Fontos tudnivalók, határidők:
Előregisztráció kezdete:2024. január 15.
Lezárul: 2024. október 14.
Támogatás mértéke: 65%
Pályázati elemek: napelemek, energiatárolók
Elbírálás az beérkeztetés sorrendjében történik, a rendelkezésre álló keret kimerüléséig!
Az áramszolgáltatói igénybejelentésnek is rendelkezésre kell már állnia a pályázat benyújtásakor

Friss információink!

A sikeres pályázat leadását már kezdje meg most, ne halassza az ünnepek utáni időszakra! Mivel a beérkezés sorrendjében történik az elbírálás, annak van esélye aki nem halasztja a januári határidőre. Nem csak a rendelkezésre álló anyagi keret, hanem az elfogadott pályázatok száma is limitált,  maximum 15 160 darab projekt támogatható. 

December 4-én este már megjelent a pályázati felhívás, amiben pontosítják a következőket: 

  • nincs régiónkénti felosztás,
  • a pályázatok időrendi sorrendben kerülnek elbírálásra.

A kivitelező cégek beregisztrálása már idén decemberben megkezdődik, a lakossági számra a pályázatok beadására szolgáló felület előre láthatóan 2024. január 15-én lesz elérhető. 

FONTOS! A pályázatot csak akkor tekintik beadottnak, ha a pályázó által kiválasztott és regisztrált kivitelező is feltölti az aláírt szerződést!

A pályázati folyamat magában foglalja az előregisztrációt, a támogatási kérelem benyújtását, és a támogatás folyósítását, amely előleg folyósítása, időközi kifizetés és záró kifizetés formájában történik. A projekt megvalósítására 24 hónap áll rendelkezésre a támogatói okirat hatályba lépését követően.

Az Energiaügyi Minisztérium és az NFFKÜ közreműködésével zajló pályázat célja a kis léptékű napenergia-rendszerek telepítésének támogatása. Az Energiaügyi Minisztérium december 4-ei bejelentése.

A pályázatról részletesebben

A kitűzött cél

A program célja, hogy vissza nem térítendő támogatással segítse a magánszemélyeket lakóépületeik megújuló energiaforrásokkal való ellátásában, ezzel elősegítve a rezsicsökkentést és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. A pályázat keretében 65%-os vissza nem térítendő támogatást nyújt a kormány napelemes rendszer és energiatároló telepítésére és az Európai Unió állami támogatási szabályokat nem alkalmazzák. A “NAPENERGIA PLUSZ PROGRAM” keretében az állam 75 milliárd forinttal járul hozzá a napelemek telepítéséhez és a megtermelt energia tárolásához a bruttó elszámolásba kerülő lakossági felhasználók esetében. A támogatás formája vissza nem térítendő, és az elszámolható költségek maximum 66%-át fedezi, legfeljebb 5 000 000 Ft értékben.

Kik pályázhatnak? 

Nagykorú természetes személyek (magánszemélyek), akik rendelkeznek magyar adóazonosító jellel, állandó lakhellyel a beruházással érintett ingatlanban (amely családi ház, ikerház, sorház vagy legfeljebb 6 lakásos társasház), és legalább résztulajdonnal vagy haszonélvezeti joggal rendelkeznek az ingatlanon. A pályázónak vagy meghatalmazottjának ügyfélkapus (KAÜ) regisztrációval kell rendelkeznie.

Mire lehet pályázni? 

HMKE (háztartási méretű kiserőmű) telepítésére – együttesen napelemes rendszerre energiatárolóval, minimum 4 kW, maximum 5 kW-os inverterre, 7,5 kWh –  10 kWh kapacitású akkumulátorra. A napelem teljesítménye 20%-kal lehet magasabb az inverter teljesítményénél (tehát az inverter teljesítményének 120%-a, azaz 5kW-os inverter esetén 6kWp napelemet jelent). Kizárólag új beruházás támogatható, tehát a meglévő rendszerek akkumulátoros kiegészítése nem.

Milyen feltételek vannak? 

Egy  magyar adóazonosító jellel rendelkező, nagykorú, cselekvőképes magánszemély egy pályázatot nyújthat be, ugyanazon lakóingatlan esetén csak egy támogatási kérelem nyújtható be. Kizáró tényezők közé tartozik a magánszemélynek fennálló adó- vagy köztartozása, valamint ha a beruházni kívánt ingatlan vállalkozás székhelye, telephelye, fióktelepe, vagy ha a lakóingatlan tulajdonosai között vállalkozás is van.

A pályázat benyújtásához szükséges mellékletek között szerepel a hiteles teljes tulajdoni lap másolata, tulajdonostársak és haszonélvezeti jogok nyilatkozatai, lízingszerződés, meghatalmazás és személyes azonosító okmányok. Ez a pályázat lehetőséget teremt a magyarországi lakosoknak saját lakóhelyükön fenntartható napenergia-rendszerek telepítésére, elősegítve ezzel a zöld energiahasználat növekedését és az energiafüggetlenség elérését.

Összefoglalva

Támogatásra jogosultak: A pályázat kizárólag nagykorú, cselekvőképes magánszemélyek számára érvényes. A pályázóknak rendelkezniük kell magyar adóazonosító jellel és magyarországi állandó lakóhellyel.

Támogatás keretösszege: A támogatási keretösszeg 75,8 milliárd Ft, és a támogatási kérelmeket folyamatosan, időrendi sorrendben bírálják el.

Elszámolható költségek: Az előkészítés, tervezés, engedélyezés költségei, eszköz és anyagköltségek, valamint munkadíj előírt arányban elszámolhatók.

Projekt megvalósításának időtartama: A támogatói okirat hatálybalépését követő 24 hónap áll rendelkezésre a projekt megvalósítására.

Támogatás maximális összege: Az igényelhető támogatás maximális összege 5 000 000 Ft, és a maximális támogatás intenzitása 66%, azaz a hibrid rendszer bruttó ára maximum 7,575 millió Forint.

Kötelező vállalások: A pályázóknak biztosítaniuk kell a beruházás önerejét, valamint a rendszer üzembe helyezését a szolgáltatóval történő egyeztetés és új szerződés aláírása révén.




Napelem megoldások magánszemélyek, és vállalatok részére.

Elérhetőség

BRS Management Kft © 2023 Minden jog fenntartva

Napelem megoldások magánszemélyek, és vállalatok részére.

Elérhetőség

BRS Management Kft © 2023 Minden jog fenntartva