Ajánlat kérés

Edit Template

Lapos tetőre történő telepítés

Sokszor halljuk és olvassuk, hogy a napelemek telepítése ideális a ferde tetős családi házak cseréptetőire. Az emelkedett dőlésszögök kiváló napsugárzási lehetőséget biztosítanak, különféle előnyökkel járva a napelem rendszerek hatékonysága szempontjából. Ugyanakkor kevés figyelem irányul a lapos tetőkre, noha számos olyan helyzetben találkozhatunk velük, mint például az ipari csarnokok, társasházak esetében.

Érdemes, és lehetséges a lapostetőre telepíteni?

A válasz egyszerű: igen, érdemes napelemeket telepíteni lapos tetős szerkezetekre is. Azt a tévhitet, hogy csak emelkedett dőlésszög esetén lenne célszerű napelemeket alkalmazni, gyorsan eloszlatjuk. Bár Magyarországon az ideális dőlésszög körülbelül 35°, a kisebb eltérések csupán néhány százalékos hatásfokvesztést okoznak. Lásd a következő táblázatot:

Napelem dőlésszög

Számos olyan napelem tartószerkezet létezik, amely kifejezetten lapos tetőkhöz tervezett, melyek között a legkedveltebb ár- érték arányúnak tekinthető az Enerack, illetve az Aerocompaq gyártó típusú. Az alumínium tartószerkezetek plusz dőlésszöget biztosítanak a napelemek számára, például 10-15° vagy 30°-os szöggel. Ezeket az értékeket könnyen kiszámolhatjuk egy tető dőlésszög kalkulátor segítségével.

A lapos tetőkre tervezett napelem rendszerek lehetővé teszik a panelek elhelyezését egy sorban vagy akár több sorban is, figyelembe véve az optimális távolságokat. A ferdetetős elrendezésekkel ellentétben itt oda kell figyelni a panelek egymás mögötti sorok közötti távolságra, mivel a dőlésszög miatt egymást akár árnyékolhatják is. Célszerű minimum 40, de inkább 50 cm-es távolságra elhelyezni a sorokat egymástól 10%-os dőlésszögnél.

Biztonsági szempontból

Fontos, hogy megfelelően rögzítsük a napelemeket a tetőszerkezethez, különösen széllökések esetén. A tartószerkezetet gyakran ellátják ballasztsúlyokkal, vagy szélterelőkkel, amelyek segítenek a stabilitás fenntartásában. Azonban érdemes ellenőrizni, hogy a tetőszerkezet képes-e elviselni a megnövekedett súlyt. Panelonként körülbelül 35-40 kg-al lehet számolni (22 kb napelem panel és 15-18 kg tartószerkezet és ballaszt súly. 

A hatásfokról

Egyesek talán felvetik a kérdést, hogy miért ne telepítsük közvetlenül a tető síkjába a napelemeket, hogy kevésbé legyen kitéve a hirtelen szélviharoknak és ne kelljen figyelni az árnyékolásra. A válasz egyszerű: nulla fokos dőlésszög esetén jelentős hatásfokvesztést tapasztalhatunk. Ezért a 10-15°-os dőlésszög gyakran választott, mert kevesebb ballaszt szükséges hozzá, mégis megőrzi a jó hatásfokot.

Végső soron elmondható, hogy a napelemek lapos tetőkre telepítése kiváló alternatívát kínál. A megfelelő tervezéssel és tartószerkezet alkalmazásával a lapos tetők is kiváló platformot nyújtanak a napenergia hasznosítására. Senkit ne tartson vissza a lapos tetős háza, hiszen a modern technológia lehetővé teszi a hatékony napelem rendszerek telepítését, akár családi házakon, akár ipari csarnokokon.

 Amennyiben további információra volna szüksége, kérjük forduljon szakértőinkhez.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Napelem megoldások magánszemélyek, és vállalatok részére.

Elérhetőség

BRS Management Kft © 2023 Minden jog fenntartva

Napelem megoldások magánszemélyek, és vállalatok részére.

Elérhetőség

BRS Management Kft © 2023 Minden jog fenntartva