Ajánlat kérés

Edit Template

Napelemes Energiatárolás: lakossági és ipari felhasználások

A napelemes energiatárolás kulcsfontosságú a napenergia hatékony felhasználásában, különösen azért, mert a napelemek csak nappal termelnek energiát. A tárolórendszerek lehetővé teszik az energiatermelés és -felhasználás időbeli eltolását, így a napelemek hatékonyságát növelik.

Napelemes Akkumulátorok

A napelemes akkumulátorok a leggyakoribb tárolási eszközök, amelyek közül a legelterjedtebbek a következők:

  • Ólom-savas Akkumulátorok

Az ólom-savas akkumulátorok a napelemes rendszerek veteránjai. Ezek a megbízható, hagyományos akkumulátorok ideálisak kisebb, költségérzékeny háztartások számára. Kedvező áruk mellett viszont nagyobb méretük és súlyuk, valamint a rövidebb élettartam (5-10 év) és a szükséges rendszeres karbantartás jelenthet kompromisszumot.

  • Lítium-ion Akkumulátorok

A lítium-ion akkumulátorok a modern napelemes rendszerek zászlóshajói. Kompakt méretük, könnyű súlyuk és hosszú élettartamuk (10-15 év) miatt kiválóan alkalmazhatók mind otthoni, mind ipari környezetben. Bár áruk magasabb, kevesebb karbantartást igényelnek, és nagyobb energiasűrűséget kínálnak, ami hosszú távon megtérülhet.

  • Nikkel-kadmium (Ni-Cd) Akkumulátorok

A nikkel-kadmium akkumulátorok különösen jól teljesítenek extrém hőmérsékleti körülmények között, így ideálisak speciális ipari alkalmazásokhoz. Tartósságuk és megbízhatóságuk kiemelkedő, de a kadmium környezeti hatásai miatt ezek az akkumulátorok környezetvédelmi szempontból kevésbé előnyösek.

  • Áramlási Akkumulátorok
    (Az áramlási akkumulátorokban két különálló tartályból elektrolit folyadékot pumpálnak egy membránnal szétválasztott cellába, ahol elektrokémiai reakció révén energia tárolódik töltéskor, és elektromos árammá alakul kisüléskor.)

Az áramlási akkumulátorok az energiatárolás új generációját képviselik. Ezek a rendszerek rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek és skálázhatóak, ami lehetővé teszi a kapacitás növelését további tartályok hozzáadásával. Bár jelenleg még magas a költségük és összetettek a telepítésük, hosszú távon kiváló megoldást jelenthetnek nagyobb energiaigényű alkalmazások számára.

Hőenergia Tároló Rendszerek

Mi a Hőenergia Tároló Rendszer?

A hőenergia tároló rendszerek olyan technológiák, amelyek lehetővé teszik a hőenergia tárolását és későbbi felhasználását. Ezek a rendszerek különösen hasznosak a megújuló energiaforrások, mint például a napenergia, hatékonyabb kihasználásában.

Működési Elv

A hőenergia tároló rendszerek általában a napenergiát hő formájában tárolják. Ez történhet közvetlenül a napfény hővé alakításával, vagy a napelemek által termelt elektromos energia hővé alakításával. A tárolt hő később elektromos energiává alakítható át, vagy közvetlenül hőenergiaként használható fel.

Tárolási Módszerek

  • Olvasztott Sóval történő tárolás  (Molten Salt)
    A napenergiát hő formájában tárolja, amelyet később gőz előállítására és turbinák meghajtására használnak.

Napelem megoldások magánszemélyek, és vállalatok részére.

Elérhetőség

BRS Management Kft © 2023 Minden jog fenntartva

Napelem megoldások magánszemélyek, és vállalatok részére.

Elérhetőség

BRS Management Kft © 2023 Minden jog fenntartva